2003 senesinde Coca Cola şirketinin Rock'n Coke adıyla gerçekleştirdiği festivale tepki olarak doğan BarışaRock, altı yaşında.
Geçtiğimiz yıl 80 bin kişinin takip ettiği, savaş ve işgal karşıtı eylemcilerin inisiyatifiyle örgütlenen iki günlük müzik eylemi, bu yıl "BarışaRock 6 Festival, Üstü Savaşa, İşgale, Milliyetçiliğe, Irkçılığa, Küresel Isınmaya Karşı" alt başlığıyla yola çıkıyor. Bir müzik festivalinden öte altı yılda savaşa, işgale, müziğin alınıp satılmasına, militarizme, otoriteye, nükleere, milliyetçiliğe, hırsa karşı bir platform haline gelen BarışaRock'ın 6. yıl programı dün bir basın toplantısıyla açıklandı. Kemancı'daki toplantıya sanatçılar ve BarışaRock aktivistleri katıldı. Teneke Trampet grubunun mini konserinin ardından platformun basın açıklamasını Barışarock aktivisti Serap Yağız okudu. Açıklamada özetle şu görüşlere yer verildi: "Savaşların tek bir gerçek nedeni var: Daha çok petrol, daha çok mal satmak ve bütün dünyayı küresel sisteminin önünde diz çöktürmek isteyen kapitalizm! Irak'ı işgal eden, Filistin'i, Afganistan'ı kan gölüne çeviren, İran'ın tepesinde savaş kılıcını sallayan hep aynı açgözlü sistem... Son yüzyıl içinde iki büyük dünya savaşını çıkaran, milyonlarca insanı öldüren, çok daha fazlasını sakat, yetim ve aç bırakan, atom bombası gibi bir insanlık suçunu başımıza saran, Kore'den Vietnam'a, Balkanlar'dan Kafkaslar'a, Afrika'dan Ortadoğu'ya dünyayı bir ateş topuna çeviren savaş patronları hâlâ iş başındalar. Savaş tamtamlarının sesini bastırıp, hayatı savunmak için BarışaRock'ta barış şarkıları söylemeye devam ediyoruz."
Açıklamanın ardından konuşan Moğollar grubu sanatçısı Taner Öngür, BarışaRock'un bir ticari organizasyon olmadığını hatırlatarak, bu yılki festival programında daha az bilinen ve kendi alanında iyi şeyler koyan sanatçılara yer verildiğini söyledi. BarışaRock'un yeni sesler için de uygun bir platform olduğunu ifade eden Öngür, herkesi festivale davet etti.
9-10 Ağustos tarihlerinde Sarıyer Mehmet Akif Ersoy Piknik Alanı'nda gerçekleşecek festival Mor ve Ötesi, Gren, Sakin, Gevende gibi 40'a yakın grup katılıyor. Sadece müzik değil, tiyatro, sinema, sanat atölyeleri, oyunlar ve söyleşileri de bünyesinde barındıran festival, birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yaparak duyarlılık oluşturacak. BarışaRock'a bu sene kapıda 3 YTLye bir rozet alınarak girilebilecek. Rozetin anlamı, giderek büyüyen ve masrafları artan eylemi birlikte yapmak ve küçük bir anı bırakma isteği. BarışaRock'ta bu yıl, çeşitli illerden sanatçıların yapıtları ile gerçekleştirecek 'Nükleere karşı sanat!'; 57 ülkeden 255 sanatçının dahil olduğu Artists For Peace topluluğunun 'Savaşın Dehşeti' konulu çalışması; dijital duvar resmi Digimural; Filistin işgali fotoğraf sergisi; gençleri bir araya getirecek Sosyal Haklar Kıraathanesi; uçurtma, kukla, ritm, pankart atölyeleri gibi etkinlikler olacak.
Ayrıca 'Savaşa hayır!', 'Küresel ısınmayı durdurun', 'Milliyetçiliğin darbe ile dansı', 'Suyuma dokunma', 'Örgütlenme ve genel ahlak', 'Darbeye hayır!', 'Müzik ve muhalefet', 'İsyanın müziği', 'Rengarenk mi, tek renk Türkiye mi?', 'Genç-Sen forumu, Başka bir tarih mümkün' söyleşileri ve forumları gerçekleştirilecek.