Rusya'ya bağlı Kuzey Osetya'da etkili olan Afrika domuz vebası ülkede yetkilileri endişelendiriyor. Bölgede yaklaşık 2 bin domuzda ortaya çıkan hastalık, giderek hızlı bir şekilde yayılıyor. Rus yetkililer, virüsün kuş gribinden daha tehlikeli olduğunu belirtirken, Afrika domuz virüsüne karşı hiçbir aşının bulunmaması ise yetkilileri tedirgin ediyor. Virüsün bulaştığı domuzlar, ölürken hastalık diğer domuzlara bulaşıyor.
Rusya Bitki Koruma ve Karantina Federal Servisi Rosselhoznadzor Başkan Yardımcısı Nikolay Vlasov, Kuzey Osetya'da ortaya çıkan Afrika virüsünün yabani domuzlar aracılığıyla ülkenin çeşitli bölgelerine yayılabileceğini duyurdu. Söz konusu virüsün kuş gribinden daha tehlikeli olduğuna dikkat çeken Rus yetkili Vlasov, "Yayılması açısından, Afrika domuz vebası kuş gribinden daha tehlikeli. Virüs yabani domuzlar aracılığıyla ülkenin çeşitli bölgelerine yayılabilir. Hemen önlem alınmalı" dedi.
Ayrıca, virüsün ortaya çıktığı Kuzey Osetya'da, olağanüstü hal ilan edildi.
"İNSANA BULAŞIRSA KÜRESEL FELAKET OLUR"
Afrika virüsüne karşı henüz hiçbir aşının bulunmaması da ciddi bir endişe. Rus Novıye İzvestia gazetesine konuşan uzman Tatyana Klyuçeva, Afrika virüsü nedeniyle Rusya'da ciddi sıkıntılar ortaya çıkabileceği iddiasında bulundu. Uzman Klyuçeva, "Teorik olarak Afrika virüsünün insana geçebileceğini söyleyebiliriz, tabii yüzde yüz olacağını belirtmek yanlış olur. Şimdi biz bu virüsün ilerde yol açabileceği ekonomik zararları konuşuyoruz. Şayet bu virüs insanlara geçerse, bu durumda küresel felaket olur" diye konuştu.