Alman "Süddeutsche Zeitung" gazetesi yazdı Hadimli eşek tüccarı doğruladı. Türkiye'de eşek sıkıntısı var!
Alman "Süddeutsche Zeitung" gazetesinin, "benzin fiyatlarındaki artış Türkiye’de eşek satışında patlamaya yol açtı" şeklindeki yorumuna Konya’daki yük hayvanı tüccarları da katılıyor. Hadimli eşek ve katır tüccarı Sadıç, "geçtiğimiz yıl eşek fiyatı 700-800 YTL iken bu yıl 1000-1500 YTL’ye yükseldi. Bunda en büyük etken bana göre; benzin ve mazota gelen zamlar" dedi.
Konya’da, sarp arazi yapısı nedeniyle yük hayvanlarının yoğun olarak kullanıldığı yerlerden biri olan Hadim ilçesinde eşek ve katır ticaretiyle uğraşan İsmail Sadıç, bu işi uzun yıllardır yaptığını söyledi. Türkiye’de eşek sayısının azalması nedeniyle, Kıbrıs adasında başı boş dolaşan eşekleri Türkiye’ye getirmek için 2002 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giderek girişimlerde bulunduğu anlatan Sadıç, "Önce eşekleri Türkiye’ye getirmemize izin vereceklerini söylediler, 3 yıl bu eşekleri Türkiye’ye getirmek için uğraştım. Ancak en sonunda gerekçe gösterilmeden buna izin verilmedi" dedi. 15-20 yıl öncesine kadar Hadim bölgesinde hemen her köyde ortalama 300 eşek ve 1000 civarında katır bulunduğunu ancak, traktörün yaygınlaşmasıyla birlikte eşek sayısının zamanla yok denecek kadar azaldığını anlatan Sadıç, şu an bir köyde 5’ten fazla eşek bulmanın zor olduğunu belirtti. Eşek sayısının azalmasıyla bu işin ticaretinin de bitme noktasına geldiğini, bu nedenle kendisinin Hadim Belediyesinde geçici işçi olarak şoförlük yaptığını anlatan Sadıç, şunları kaydetti: "Ancak yük hayvanı tüccarlığı işini hiç bırakmadım. Şu an da, denk geldiğinde eşek ve katır ticareti yapmaya devam ediyorum. Eskiden Bolu, Kütahya, Isparta’dan eşek getirir burada satardık. Uzun zamandır fazla talep olmadığı ve gelir getirmediği için bu kentlerde de artık eşek beslenmiyor. Piyasayı çok iyi biliyorum, Türkiye’nin her yerinde durum aynı... Ancak geçtiğimiz yıl eşek fiyatı 700-800 YTL iken bu yıl 1000-1500 YTL’ye yükseldi. Genç katırların fiyatı ise 3-4 bin YTL civarında... Bunda en büyük etken bana göre benzin ve mazota gelen zamlar. Vatandaş eskiden, az bir ücret ödeyerek bir traktör sahibine tarladaki hasadını, ormandan kestiği odununu taşıtıyordu. Mazot fiyatının artmasıyla nakliye ücreti ağır gelen köylü tekrar eşeğe yöneldi." Sadıç, dağ köylerinin ihtiyaç duyduğu eşek talebinin karşılanması için Kıbrıs’tan Türkiye’ye eşek getirilebileceğini, bunun için geç olmadığını sözlerine ekledi.
ALMAN GAZETESİ NE DEMİŞTİ?
Alman Süddeutsche Zeitung Gazetesi’nin, bir süre önce benzin fiyatlarındaki artışın günlük hayata nasıl yansıdığı araştırılan bir haberinde, fiyat artışının Batı Avrupa ülkelerinde bisiklet, Türkiye’de ise eşek satışında patlamaya yol açtığını yazmıştı. Gazete, Fransa’da bu yıl 26 milyon kişinin bisiklet kiraladığını, Çin’de benzin fiyatları nedeniyle sürücü okullarının krize girdiğini, Hindistan’da uçak biletlerine gelen zamların ardından trene rağbetin arttığını belirtmişti. Söz konusu haber Türkiye’de de gazetelerde yer almıştı.