KATİL yosun adıyla tanınan 'Caulerpa Taxifolia' Akdeniz'de hızla yayılıyor. Uzmanlar yosunun Akdeniz'e sahili olan ülkelerde 150 milyar dolara varan ekonomik zarara neden olabileceğini belirtiyor YETKİLİLER Türkiye'de İskenderun Körfezi ve Yumurtalık'ta benzer yosun türüne rastlandığını ancak bunun 'Caulerpa Taxifolia' olmadığını bildirdi. Yosunun kısa sürede Türk sahillerine gelme ihtimali yüksek..
İlk olarak 1984 yılında Akdeniz'de görülen ve çevreye verdiği zarar nedeniyle 'katil yosun' adını alan 'Caulerpa Taxifolia' hızla yayılıyor. Fransa, İspanya, Fas ve İtalya sahillerini etkileyen katil yosun Türk sahillerini de tehdit ediyor. Uzmanlar Caulerpa Taxifolia'nın henüz Türkiye'ye ulaşmadığını belirtiyor ancak şimdiden önlem alınmadığı takdirde çevre ve ekonomik zararın çok büyük olacağına işaret ediyor. Katil yosun deniz suyunun 25-30 derece seviyesinde bulunduğu bölgelerde yayılıyor. Deniz tabanını adeta halı gibi kaplayan yosun her türlü yaşam türünü yok ediyor. Günde 3 santim uzadığı için kısa zamanda geniş alanları kaplıyor. Yosun büyük miktarda oksijen emdiği ve büyüme esnasında çevresine asit yaydığı için yalnızca zeminde bulunan canlıları değil tüm balık ve kabuklu deniz canlılarının da yok olmasına neden oluyor.
ABD'DE ZARAR 140 MİLYAR $ OLUR
Küresel ısınmayla birlikte özellikle Akdeniz'de deniz suyunun hızla ısınması katil yosunları Türkiye kıyılarına yöneltti. Yapılan açıklamalarda özellikle İskenderun Körfezi'nde görülen yosunların BTC boru hattı nedeniyle bölgeye gelen gemiler tarafından taşındığı ve sıcak suyun etkisiyle hızla yayılmaya başladığı belirtildi. Yosunun 'katil' olmadığına dikkat çekildi. Uzmanlar ısınma nedeniyle ABD kıyılarında da katil yosun alarmının verildiğine ve yosunun tüm ABD kıyılarına yayılması halinde 140 milyar dolarlık zararın oluşabileceğine işaret ediyor. Gelen bilgilere göre yosunun Akdeniz havzasını etkisi altına alması halinde ise başta turizm ve balıkçılık olmak üzere çok sayıda sanayi kolu etkilenecek. Yapılan tahminlere göre Akdeniz ülkelerinin böyle bir durumda kaybının en az 150 milyar dolar seviyesinde olacağı belirtildi. Uzmanlar yosunun Karadeniz'e ulaşması ve hayatta kalması halinde ise felaketin son aşamaya ulaşacağını ileri sürüyor. Yapılan açıklamalara göre yosun sıcak suyun yanı sıra biyolojik değişime uğrayarak soğuk suda da yaşamaya ve yayılmaya başlarsa sorun küresel felakete dönüşecek. Yetkililer kimyasal atıkların etkilemesiyle yosunların böyle bir değişime uğrama ihtimalinin çok yüksel olduğu uyarısında bulunuyor.